2012. július 11., szerda

Újra itthon

Sokkal tartozom nektek,

Nagyon régen nem írtam, amire hellyel-közzel okom is volt. Viszont a megosztanivalóm megtízszereződött azóta. Mondhatom bejártam egy kisebb borvilágot és rengeteget kaptam, tapasztaltam, tanultam. A Dijonban töltött évem alatt eljutottam olyan helyekre, pincészetekbe ami még a franciák közül is csak kevésnek adatik meg, úgy mint az észak-rhone-i Guigal, a bordeaux-i Ch Margaux vagy a champagne-i Bollinger.
Ch Margaux 2008 kóstolón a birtokon.

Kb. egy hónapja vagyok itthon, azóta egy kisebb projekten dolgozom, ha időm engedi, melyből vagy szakdolgozatot írok, vagy pedig egyike marad azoknak az ötletfoszlányoknak melyek a merevlemezem valamelyik cellájában ragadnak. De erről most ne többet...

Mivel egy újonnan indított naplóról van szó, az élményeimet, ötleteimet kicsit későbbre halogatom, hogy jó barátokköztös módszerrel felcsigázzalak benneteket, de ami késik nem múlik... most masról akarok mesélni, hisz a szájt címe sem véletlenül az ami. Mielőtt továbbmentek, vessetek egy pillantást erre.



Egyre izgalmasabb a Gal Tibor Pincészet fejlődése, amit örömmel tapasztaltam hazaértemkor. Sokan biztos találkoztak már az új termékcsaláddal viszont annál kevesebben tudják, hogy mi is ennek az egésznek a lényege:

Létrehoztuk tehát egy Egerben egyedülállóan szűk portfóliót, a pincészet történelmében az eddigi legkevesebb bortipussal. Van két pinot-nk, két egri bikavérünk és  két fehérborunk. Ráadásul egy teljesen kifehéredett, letisztult arculattal. Íme:

Egri Csillag
Pinot Noir

Egri Bikavér

Egri Bartok

Síkhegy Pinot Noir

A képeken a már forgalomban lévő borokat látjátok, melyek nagyrésze a Bortársaság üzleteibe is bekerült. Az új struktúrát igazából még édesapám Gál Tibor álmodta meg. A célja mindig is az volt, hogy egyszerűsítse az egri borok palettaját. Egerben két történelmi stílus létezik: az egyik az egri fehér házasítás mely mindig is jósavú, karakteres ízvilágú, gyümölcsös, jobb évjáratokban koncentrált, gazdag fehér bor. Egerben rengeteg fajtát használtak a fehérekhez de igazán mindig is házasításokban gondolkodtak. Régebben úgyanúgy használták a leánykát és a rizlingeket, mint pl. a hárslevelűt. Ezt a bort hivatott tehát visszahozni az Egri Csillag. Aki itt volt a Bikavérfesztiválon, az kóstolhatta is számos pincészet Egri Csillagát. A másik az Egri Bikavér, mely szintén házasítás, viszont 100 éve felépített márka is egyben.
A Gál Tibor Pincészet e mellett egyik legfontosabb hazai képviselője a Pinot Noir-nak, mely a terroirborok legelőkelőbbike Franciaországban. Még anno édesapám azért választotta ezt a fajtát, mert amellet, hogy annak a Burgundiának a legfontosabb fajtája ahonnét a ciszterci szerzetesek a Kárpát-medencébe hozták a Kékfrankost és számos más oltóvesszőt, Eger klimatikusan nagyon hasonlít a francia régióra. Emellett id. Gál Tibor tudta, hogy az egri termőtáj egyik legjobb modernkori kifejezőeszköze a pinot noir.
Így ez a három bor jelenti az új struktúra alapját, melyet célunk megvalosítani 2 illetve 3 minőségi szinten a későbbiekben. Majd erről is írok...

Ami az új címkevilágot illeti a fő üzenet a "letisztultság", az, hogy a pincészet fő irányvonalát megtartva tiszta lapokkal, új lendülettel szeretnénk megvalósítani a második generációs borászkodást. Édesapámat megismerték a fogyasztók, tudják a történetét, a sikereit. Azonban ma nem ebbe az emlékbe kapaszkodva szeretnénk egy pincészetből megélni, hanem az ő tanításával együtt továbbalakítani és felújítani a teljes tevékenységet. Ehhez az kell, hogy Gál Tibor és az új tulajdonosi struktúra önmagában megállja a helyét, és a borszeretők is az új nemzedéket keressék a palackokban.

Ami még idetartozik:

Az új pince építése a Csikyben elkezdődött. Rengeteget várunk ettől a projektől hisz már rengeteget vártunk rá :) Néhány tételt már be is vittünk a 2011-es évjáratból, hogy már az új sokkal egézségesebb környezetben fejlődjenek a borok. A pincében egy kis bisztrót tervezünk illetve néhány vendégszobát. Gyakorlatilag ez lesz a birtok vendéglátó részlege. Ötlet természetesen itt is ezerszám van

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése